SLOW FOOD EGYPTE, VAN TERRA MADRE TOT CAÏRO

Gepost:
5.24.2023
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

In Italië duurde mijn ontmoeting met Wael niet heel veel langer dan 20 minuten. We wisselde onze sociale media uit en gingen ieder naar onze eigen workshop. Wael is een biologische boer (Wiiwii’s farm) in de buurt van Caïro waar hij een Olijfgaard heeft en 200 kippen houdt. De plaatjes die hij online plaatste waren geweldig en in een ietwat spontane actie had ik ineens een afspraak om vanaf begin januari een maand  op zijn boerderij te gaan werken.  Inmiddels zit mijn tijd op Wiiwii’s farm erop en neem ik jullie graag even mee in de dingen die mij hier zijn opgevallen.

Laten we meteen maar met het grootste onderwerp beginnen, klimaatverandering. In de tijd dat ik op Wael’s boerderij werkte, heeft het niet geregend. Opzich niet heel gek, want het regent maar 14 per jaar in Caïro. De grond is dan ook kurkdroog. Wel hebben we een eigen waterput, al moet deze wel 160 meter naar beneden. Om zo zuinig mogelijk om te gaan met deze waterbron, maakt de boerderij gebruik van druppelirrigatie. Tijdens mijn verblijf hebben we de (plastic) buizen vervangen. Deze waren kapot gegaan door erosie van de zon.

Ook was het in januari al veel te warm overdag, waardoor er al zorgen zijn voor de oogst van de olijven (in goede jaren tot wel 450L, in het slechtste geval maar 32L). Verder heeft Wael een aantal mooie gewassen staan zoals bonen, uien, wortels. Perfect voor de Egyptische winter, want in de zomer wordt hier alleen graan verbouwd vanwege de hitte. Overigens is bijna al het voedsel dat verbouwd wordt voor de dieren.

De volgende uitdaging hier waren de kippen. Want hoe lief ze ook zijn, van 200 kippen en 3 eieren kun je niet leven. De combinatie van een goed afgestemd Instagram algoritme van Wael en wat boerenverstand bedachten we toch enkele mooie oplossingen om de productie van het aantal eieren omhoog te krijgen. Zo deden we chilivlokken door het voer en lieten het licht langer aan. Zo af en toe wat (zoete)aardappel, wortel en ui en de kippen kwamen op stoom. De productie ging omhoog met als record, 23 eieren. Er zijn hiervoor 2 mogelijke verklaringen; Van hutspot ga je eieren leggen of de kippen voelen zich weer helemaal happy met het nieuwe voer. Wij waren dat in ieder geval wel. 

Naast het handmatig onkruid wieden, mais ontkolven en hokken schoonmaken, hebben we ook veel geknutseld.  Onze eigen geïmproviseerde uiensnijder, op basis van een wasmachine motor, plastic emmer en zelf geslepen messen uit een stuk ijzer, zal mij nog lang bijblijven. Bij de test vlogen de uien door de plastic emmer heen!

Wat opvalt is dat arbeid goedkoper is dan een machine. Tot wel drie keer toe hebben we de lasser laten komen om het hok van de ezel te laten maken. De ezel wist zo vaak te ontsnappen dat we keer op keer het hok moesten verstevigen. Mede door de onstabiele munt zijn machines buitenproportioneel duur vergeleken met arbeidsuren.

Al met al geeft het boeren in deze droogte de nodige uitdagingen, maar het is geweldig om te ervaren hoe Wael hier met kracht en passie mee omgaat. Hij zet steeds kwaliteit boven kwantiteit en met een innovatieve manier van werken zorgt hij voor een prachtige product en een zelfvoorzienende omgeving. 

Het is voor gasten ook mogelijk om een dag (deel) op de boerderij te ontspannen. Dus mocht je ooit in Caïro zijn en weg willen uit de drukte, dit is de perfecte plek! Ik ga in ieder geval nog een keer terug. En ben je benieuwd hoe het er uit zien, bekijk hier de insta van Wiiwii’s farm.


Wander Alblas

Download PDF

Mar 24, 2023 2:06 PM