RABARBER IS DUS BEST LEKKER

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

// 7 vragen aan Marieke Creemers //

De coronacrisis vraagt om creatieve ideeën en oplossingen. En laat die creatieve ideeën maar aan SFYN’ers over. In deze serie vragen wij ondernemende SFYN’ers het hemd van het lijf over hun bedrijf én anti-corona initiatief.

Deze week praten we met Marieke Creemers. Marieke is freelance consultant voedseltransitie bij oa. DRIFT en Impact Hub, waar ze in tijden van corona online meet-ups organiseerden om het gesprek aan te gaan over de veranderingen tijdens en na deze tijd. Daarnaast doet ze onderzoek naar de impact van corona op voedselondernemers. Genoeg gespreksstof! Laten we snel beginnen.


1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Marieke, en ik ben consultant op het gebied van voedseltransities. Heel grofweg houdt dat in dat ik anderen help plannen uit te broeden om het voedselsysteem te veranderen.

2. We kennen je ook als coördinator van de SFYN Academie Coördinator (2016 – 2018). Je hebt in deze tijd allerlei ondernemers en deelnemers gesproken. Welk verhaal is je goed bijgebleven? Kun je een mooie delen?
Dat zijn er heel veel, maar om er eentje te kiezen: in 2018 gingen we met de SFYN Academie naar Rome en bezochten we een kleinschalige producent van een speciale kaas. Deze kaas maken ze van stremsel uit distels. Toen we weggingen, vertelde deze man met tranen in zijn ogen – en behulp van onze tolk – hoe bijzonder en belangrijk hij het vindt dat jongeren zich met de voedseluitdagingen bezighouden. Hij was er echt door geraakt. Dat is denk ik ook één van de belangrijkste punten van de SFYN Academie: dat we die voedselverhalen doorgeven. Elke deelnemer vindt dat belangrijk. Daarom voelt de SFYN Academie ook zo als een thuis, je kunt plotseling verhalen delen met mensen die daar net zo voor gaan als jij.

3. In eerdere interviews in deze serie spraken we met ondernemende SFYN’ers die in deze tijd de handen uit de mouwen steken om voedselondernemers te helpen. Nu doe jij samen met Barbara Putman Cramer – ook deelnemer geweest van de SFYN Academie – onderzoek naar de impact van coronacrisis op voedselondernemers (in opdracht van de Impact Hub Amsterdam). Wat onderzoeken jullie precies?
We kijken wat voor impact de coronamaatregelen nu hebben op impact-ondernemers in voedsel – in positieve en in negatieve zin. Deze ondernemers dragen bij aan verandering: soms worden ze nu hierin geremd, bijvoorbeeld doordat ze exposure verliezen. Soms wordt hun impact nu juist vergroot – je ziet bijvoorbeeld een enorme toename van vraag naar lokale producten. Hoe zorgen we dat impact-ondernemers niet teveel worden geremd en dat de positieve acties, die nu versneld plaatsvinden, doorzetten? Dat hebben we onderzocht door middel van een survey en een webinar. In juni publiceren we wat daaruit naar voren is gekomen!

4. Bij de Impact Hub Amsterdam hebben jullie recent een webinar gehad over de gevolgen van corona. Wat vind je het meest opvallende antwoord?
De negatieve gevolgen van corona gaan niet alleen over afzet; het kan ook breder een remmend effect hebben op verandering. Eén van de ondernemers maakte dat heel concreet. Impact-ondernemers brengen namelijk ook vaak verandering brengen doordat ze hun verhaal vertellen. Nu zijn alle podia weggevallen; natuurlijk zijn er online sessies, maar dat geeft een ander gevoel en andere impact. Dat is echt een effect om mee te nemen.

5. Zijn er uitkomsten die onverwachts voor je waren? Verrassend?
Eigenlijk verrast het me niet, maar ik vind het wel steeds weer bijzonder om dat ondernemerschap van al die kleine en grote voedselbedrijven mee te maken. Dat krijgt nu een extra boost – door de maatregelen moet iedereen extra innovatief zijn om bijvoorbeeld afzet te behouden. Dat is niet makkelijk, maar het levert wel heel mooie resultaten op: van nieuwe concepten tot nieuwe samenwerkingen. Die flexibiliteit vind ik heel interessant. Hoe kun je veerkrachtig zijn als ondernemer? En is dat makkelijker wanneer verandering je doel is, en je product of dienst je middel? Daar willen we nog verder induiken!

6. Dan even over jou. Wat merk je in je eigen omgeving wat veranderd is?
De belangrijkste verandering vind ik dat ik meer tijd heb, en daardoor meer rust. Ik ren niet meer van hot naar her. Daardoor heb ik ook meer tijd voor dingen die ik heel belangrijk vind maar vaak ondergesneeuwd raken: prutsen in de tuin, of in de keuken. Veel mensen zijn nu aan het moestuinieren, of brood bakken, of koken met rabarber – wat normaal te ingewikkeld is. Het is dubbel om uit te spreken dat deze tijd je veel brengt, omdat er ook zoveel leed is. Oud-coördinator Wilbert zei dat mooi: ‘Alsof verschrikkelijke en geweldige dingen niet tegelijkertijd kunnen gebeuren.’ Dat gebeurt nu dus. En van allebei die dingen kunnen we leren.

7. Wat hoop je dat de gemiddelde Nederlander meeneemt uit deze coronatijd?
Dat wat voor ieder individueel belangrijk is, en de tijd en kracht om daar ook aandacht aan te (blijven) geven. En dat rabarber lekker is dus.

Tekst // Marieke Creemers & Eline Beltman
Beeld // Ruben de Ruijter

– Meer weten over DRIFT? Lees het op www.drift.eur.nl.

– De coronacrisis vraagt om creatieve ideeën en oplossingen. En laat die creatieve ideeën maar aan SFYN’ers over. Zij steken hun handen graag uit de mouwen en stampen in no-time lokale voedselboxen uit de grond, organiseren toffe webinars om je voedselkennis bij te spijkeren óf duiken de keuken in om zelf-gemaakte maaltijden hoogstpersoonlijk (en contactloos) aan huis te leveren. Benieuwd wie deze SFYN’ers zijn? In deze serie vragen wij ondernemende SFYN’ers het hemd van het lijf over hun anti-corona initiatief.

Download PDF

Sep 10, 2021 12:43 PM