7 VRAGEN AAN ANNE LUZ PIJNENBURG

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Zo nu en dan vragen we een SFYN’er ’t hemd van het lijf.  Dit keer is de voorzitter van SFYN Amsterdam, Anne Luz Pijnenburg, aan de beurt.

In 2013 was Anne Luz al actief betrokken bij het Food Film Festival, voor World Disco Soup Day weet zij alle food waste fighters in haar woonplaats feilloos te verbinden, en als genomineerde voor de FOOD100 2019 is zij een talent dat de voedseltransitie in versnelling brengt. Hoogste tijd om haar beter te leren kennen!

1. Wie ben je en wat doe je?
Ik ben Anne Luz Pijnenburg, 27 jaar en ik woon in Amsterdam. Ik ben momenteel werkzaam als Community Manager bij de startup De Krekerij voor 3 dagen in de week. Door middel van het organiseren van de catering evenementen, sales, social media en branding help ik de online en offline community op te bouwen en sterker te maken. Daarnaast ben ik sinds kort volledig ZZP’er en zoek ik voor 2 dagen in de week relevante klussen in de food en duurzaamheidswereld, bijvoorbeeld als programmamaker.

2. Je bent dit jaar voor de FOOD100 genomineerd. Een eervolle lijst van veranderaars die zich inzetten voor een toekomstbestendige voedseltoekomst! Wat betekent deze onderscheiding voor jou en hoe helpt het jou om good, clean en fair voedsel op de kaart te zetten?
De FOOD100 bestaat uit een lijst met 99 andere inspirerende veranderaars in de voedselwereld. Het is overweldigend wat voor een toffe initiatieven en personen hierbij zitten en ik ga dit jaar aan de slag om zo veel mogelijk hiervan te leren kennen. Voor mij betekent het een stukje waardering voor de inzet voor SFYN en De Krekerij, en daardoor zal ik me hiervoor nog sterker inzetten.

3. Je bent voorzitter van SFYN Amsterdam en al jaren betrokken bij Slow Food Youth Network; een SFYN’er in hart en nieren dus! Wat betekent SFYN voor jou en wat is jou meest bijzondere SFYN moment?
Yes, al sinds het Food Film Festival in Amsterdam ben ik lid, sinds 2013! Dit soort evenementen vind ik heel kenmerkend voor SFYN, er zat zo’n positieve lading aan! Daarom ben ik super trots op al onze afgelopen World Disco Soup Day evenementen, een evenement waarbij we ook op een positieve manier mensen aan het denken zetten over de problemen binnen ons voedselsysteem. Hierbij hebben we echt een connectie weten te leggen met de andere spelers in de Amsterdamse voedselwereld, de connectie met food waste fighters is super sterk.

4. Door middel van je werk voor De Krekerij zet jij je in om de voedseltransitie te versnellen en als ondernemer ben jij elke dag bewust bezig met de juiste voedselkeuzes. Hoe ziet jouw ideale voedseltoekomst eruit?
Met De Krekerij maken we producten van krekels en sprinkhanen. We horen al jaren dat dit het vlees van de toekomst is, maar tot nu toe er zijn nog niet veel producten die een weg hebben gevonden in de markt. Dat is eigenlijk zonde, want de dieren zetten voedsel en water heel snel om in vlees, gebruiken veel minder land en zijn dus een heel duurzaam alternatief voor ons gangbare vlees. Maar, veel belangrijker; ze hebben een hele unieke nootachtige smaak die heel interessant is om te gebruiken in gerechten.

In de nabije toekomst zie ik voor me hoe chefs op topniveau de rest van de gastronomie gaan inspireren om met insecten en deze nieuwe smaak te werken (zie de documentaire van Noma: Bugs). In deze tijd hoop ik ook te zien dat de Nederlandse consument meer gaat kiezen voor zijn eten van dichtbij. Dit betekent; vlees van de bioboer, niet overbeviste vis uit de Noordzee, onbespoten groenten en fruit en bijvoorbeeld meer peulvruchten van eigen bodem.

Mijn ideale toekomst is dat de chefs zo succesvol zijn in de gastronomie, dat ze het geweldige Nederlandse voedsel weer op de kaart zetten. Hierdoor weten wij allemaal als consument weer wat eten uit Nederland is en heeft Nederland een eetcultuur waar we weer trots op kunnen zijn. (Als je ook de initiatieven Low Food en Dutch Cuisine in de gaten houdt weet je dat er al heel veel goeds aan zit te komen ;-))

5. Je ouders hebben in 2014 het roer omgegooid en een biologische tuinderij overgenomen. Een bijzondere en bewonderenswaardige stap. Welke rol heeft voedsel in jouw jeugd gespeeld?
Het begon vroeg! Ik ben opgegroeid in Zambia en Mozambique vanwege het werk wat mijn ouders deden in de ontwikkelingssamenwerking met boeren. In Zambia woonden we al buiten en hadden we een eigen moestuin. Toen we in Amersfoort woonden heeft mijn vader in samenwerking met Slow Food de smaak van de streekmarkt georganiseerd, en was hij voorzitter van het bestuur toen Amersfoort hoofdstad van de Smaak was. En mijn moeder was altijd koningin restjes koken thuis. Tegenwoordig zijn ze inderdaad eigenaar van biodynamische Tuinderij de Es in Brabant. Van het eten van cassave, bonen en rijst in Afrika tot heel veel biologische boerenkaas en groentes in Nederland… De liefde voor goed eten komt wel echt van hen ja!

6. Wat inspireert jou of wie is jouw rolmodel als het gaat om voedsel en/of landbouw en waarom?
Mijn ouders zijn dus wel echt grote inspiratiebronnen geweest. Ook hoe zij in deze moeilijke tijden de Tuinderij draaien vind ik bewonderenswaardig. Zo werken ze met een nieuw soort model van financieren; het portiehoudersschap. Je kan porties kopen van de tuin, zo ben je als het ware een soort aandeelhouder. Dit heeft ervoor gezorgd dat ze een mooie community om zich heen hebben gebouwd en de tuin volledig over hebben kunnen kopen van de vorige eigenaren. Ook zijn mijn inspiratiebronnen al heel lang oud directeuren van SFYN en oprichters van Food Hub: Joris Lohman en Joszi Smeets. Ook iedereen van de andere Amsterdamse voedselinitiatieven zoals Food Cabinet en The Food Line Up. En natuurlijk veel liefde voor Jorrit Kiewik en Lianne de Bie als mijn generatie SFYN directeuren en alle andere SFYN toppers.

7. Je woont in Amsterdam, maar bent oa. voor je werk ook vaak in Rotterdam te vinden. Heb je een tip (restaurant, winkel, markt, boerderij: food-gerelateerd) voor iedereen die geïnteresseerd is in good, clean & fair voedsel in één van deze twee of beide steden?
In Amsterdam: Noordermarkt (bio op zaterdag), een nieuw Mexicaans restaurant Bacalar van chef Joachim de Buck, met biologische taco’s, natuurwijnen en de meest speciale craftbieren. En Restaurant Fiorita in de Jordaan; geweldig Italiaans.
In Rotterdam: Restaurant Dertien en Aloha.

Tekst // Anne Luz Pijnenburg & Saskia Littooij
Beeld // Archief Anne Luz Pijnenburg

Download PDF

Sep 10, 2021 2:20 PM