INSCHRIJVINGEN SFYN ACADEMIE 2020 GEOPEND

Gepost:
9.10.2021
Locatie:
Heading
Door:
SFYN NL

Voor de elfde keer op rij organiseert het Slow Food Youth Network (SFYN Nederland) de jaarlijkse SFYN Academie. Dit lesprogramma biedt jongeren tussen de 18 en 35 jaar inspiratie en handvatten om actief bij te dragen aan de transitie naar een duurzaam voedselsysteem.

Interdisciplinair programma
De SFYN academie is een voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen, kennis en visie op de toekomst van ons voedsel. Gedurende een interdisciplinair programma van zes maanden leren deelnemers elkaar en het voedselsysteem kennen. Deze reis leidt hen door heel Nederland (en daarbuiten) om op gepaste locaties in gesprek te gaan met verschillende wetenschappers, ervaren mensen uit de voedselwereld en inspirerende ondernemers.

Het programma bestaat uit zes themadagen (waaronder één weekend), drie trainingsdagen, een reis, een openingsweekend en een slotdag. Vanuit verschillende perspectieven doorlopen de deelnemers alle schakels in de voedselketen. Van gastronomie tot landbouw en van cultuur tot politiek. Zo wordt ‘hokjes denken’ doorbroken en worden deelnemers uitgedaagd om uit hun eigen bubbel te stappen. “Bovendien laat de Academie zien waar de scheuren in ons voedselsysteem zitten”, vertelt Arjanne Bode, coördinator van de SFYN Academie.

“De SFYN Academie daagt deelnemers uit om uit hun bubbel te stappen en laat hen zien waar de scheuren in ons voedselsysteem zitten” – Arjanne Bode, Coördinator SFYN Academie

Aan de slag met prangende voedselvraagstukken
Naast het inhoudelijke programma gaan de deelnemers aan de slag door middel van cases van bedrijven en NGO’s. In kleine groepen werken zij samen aan een prangend vraagstuk uit de voedselsector en werken ze direct in de praktijk aan verandering.

De succesformule voor een duurzamer voedselsysteem
Met de start van dit jaar groeit het SFYN Academie netwerk met 25 deelnemers naar ruim 275 voedselveranderaars die op verschillende manieren en plekken duurzame impact maken in het Nederlands voedselsysteem. Oud-deelnemers van de SFYN Academie laten dagelijks zien wat dat kan betekenen. Zij hebben voedselverspilling op de kaart gezet (o.a. restaurant Instock en Kromkommer), laten zien dat natuurinclusieve landbouw succesvol kan zijn (Boer Brunia), leggen de lat hoog voor dierenwelzijn (Brandt&Levie) en nemen voedselbeleid kritisch onder de loep (journalist Janno Lanjouw).

Iedereen kan bijdragen aan verandering; ook jij!
Kortom; van boer tot kok en van wetenschapper tot ontwerper, SFYN Nederland gelooft dat iedereen kan bijdragen aan verandering. Het lesprogramma is daarom open voor jongeren met allerlei opleidingsniveau’s en we zoeken naar jonge leiders met ieder hun eigen achtergrond, expertise en invalshoek. De belangrijkste voorwaarde is dat potentiële deelnemers nieuwsgierig zijn én actief willen bijdragen aan positieve verandering in het voedselsysteem.

Praktische informatie
De SFYN Academie is een project van Slow Food Youth Network Nederland. De elfde editie start in januari 2020 en wordt georganiseerd door Arjanne Bode. Het lesprogramma duurt een half jaar en bestaat uit een openingsweekend, zes themadagen, een reis en een praktische case. Deelnemers zijn tussen de 18 en 35 jaar oud, hebben een vurige passie voor voedsel en studeren of zijn werkzaam in de voedselketen, in de breedste zin van het woord. Aanmelden kan tot en met uiterlijk 1 november 2019 om 12:00, bekijk alle voorwaarden op www.sfyn.nl/academie.

– Voor vragen over de SFYN Academie, neem contact op met Arjanne Bode (Coördinator SFYN Academie) via academie@sfyn.nl of bel naar 088 598 3777.

– Benieuwd naar foto’s van voorgaande edities? Neem eens een kijkje op Facebook of Instagram

Download PDF

Sep 10, 2021 2:07 PM